سنڌ جي روايتي کاڌن کي اجاگر ڪندڙ هوٽل
Do not insert foto in text file
Feature should be reporting based

Practical work conducted under supervision of Sir Sohail Sangi
Feature should be reporting based
سنڌ جي روايتي کاڌن کي اجاگر ڪندڙ هوٽل
ماه نور چنه_بي ايس_44
بنيادي طور تي ڏٺو وڃي اسين نئي دنيا، نئي سمجهه، نئي اخلاقيات ۾
وڌي
رهيا
آهيون.پر تنهن هوندي به اسان جي اندر سچو لڳاء، محبت ۽
سڪ
به
هڪ
نئو
انقلاب
برپا
ڪري
ٿي.اهو لڳاء وڌي اندر ۾
نت
نئي
جوت
جلائي
ٿو.اتي ئي سمجهائي ٿو ته ماضي جون حالتون، تاريخ ۽
ماضي
جا
ان
وسرندڙ
ريتون،
رواجون
جيڪي
اسان
کي
سائينسي
طريقي
سان
ميسر
نه
ٿي
سگهيون،اهي
ماڻهو
جي
لڳاء
جا
افسانا
بڻجي
ابرن
عيون.انهي حوالي سان سنڌ به هڪ اهڙي سحني ڌرتي آهي جتي ،مختلف قومون، مختلف ٻوليون توڙي مذهبن جي اهڃاڻ هيٺ هڪ ثقافت جو ڇانورو بڻِيل آهن.انهي قومن جي ماڻهن مان ٻن ڄڻن عمران بلوچ ۽
منصور
شاه گڏجي سنڌ جي ثقافت اجرڪ جي ناء سان کاڌن جي هڪ بهترين روايت قائم ڪئي آهي.سنڌي ريتن ،
روايتنن
توڙي
ديسي
کاڌن
جي
ان
روايت
کي
انهن
سڪ
۽
رواداري
سان
هوائن
جي
شهر
حيدرآباد
۾
گڏ
ڪيو
آهي.
واڌوواه
گيٽ
سان
ٿوري
پنڌ
تي
ٺهيل
اجرڪ
ريستورينٽ
جو
منظر
هر
ماڻهو
جي
منظر
ڪشائي
جو
مرڪز
بڻيل
آهي.هوٽل ڳوٺن جي رواجن موجب اوطاقن جو ڏيک ڏي ٿي.جتي ڳوٺڻ جا ماڻهو سڄي ڏينهن جا احوال اوريندا آآهن ان سان گڏوگڏ هوٽل جي خوبصورتي کي وڌيڪ دلڪش بنائڻ لاء عمارت جون ديوارون اجرڪ جي سونهن سان سينگاريون ويون آهن.اندرين طرف سنڌي ڪرسين کي ماڻهن کي آرام سان ويهڻ لاء پسند ڪيو ويو آهي.جنهن جي اڳيان رکيل ٽيبلن کي سنڌي ڀرت توڙي ڊيزائينن سان سينگاريو ويو آهي.

10 آگسٽ تي ثقافت کي سهڻي ّشڪل ۾
سينگاريل
هن
هوٽل
جي
افتتاحي
تقريب
رکي
وئي
جتي
منهن
سميت
علائقي
جي
ماڻهن
ٽولن
جي
صورت
اختيار
ڪري
وڏي
انگ
۾
شرڪت
ڪئي.ان سان گڏوگڏ تقريب ۾
پنهنجا
ڏک
لڪائي
ماڻهن
جي
منهن
تي
مرڪون
جاري
ڪندڙ
سنڌ
جي
مشهور
مزاحيه
فنڪار
اصغر
کوسي
۽
ريڊيو
پاڪستان
جي
آر
جي
حما
عباسي
شرڪت
ڪئي.جنهن موقعي تي اصغر کوسي ماڻهن جي هجومن کي ٽهڪڙن جا تحفا پيش ڪندي هوٽل جي نمائش ڪئي ان کان علاوه حما عباسي آيل علاقائي ماڻهن، سماجي تنظيمن جي اڳواڻن توڙي مشهور شخصيتن سان خيالن جي ڏي وٺ ڪئي.ان موقعي تي هوٽل جي مالڪن طرفان افتتاحي تقريب جي موقعي تي آيل ماڻهن توڙي مهمانن لاء سڄو ڏينهن سنڌ جا لذيذ ۽
روايتي
کاڌا
مفت
۾
کارايا
ويا
.سنڌ جي قديم ريتن. روايتن، کاڌن سميت ثقافت کي هن صورت ۾
ڏسي
مون
سميت
ماڻهن
جي
چهرن
تي
مرڪون
گلن
مٿان
ڪريل
ماڪ
ڦڙي جيان نکري آيون هيون.هوٽل اندر سنڌ جي اندرون ڳوٺن توڙي مارئي جي ديس ڀالوا جي سڃاڻپ کوهه کي به سهڻي نموني سان ٺاهيو ويو آهي، جيڪا پڻ خوبصورتي جي عظيم اهڃاڻن منجهان آهي. ٿوري دير لاء مون به اهو محسوس ڪيو ته هي شهر حيدرآباد آهي يا وري آئون اباڻن جي ڏيهه ۾
هلي
وئي
آهيان.
ثقافت توڙي کاڌن جي بهترين روايتن واري ان هوٽل تي ايندڙ ماڻهن سان خيالن جي ڏي وٺ به ٿي، جنهن سان اهو صاف صاف ظاهر ٿي رهيو هو ته پنهنجي اباڻن توڙي ثقافتي روپ ۾
ان
عمارت
کي
ڏسي
اهي
پنهنجي
ڪيفيتن
کي
سٺي
نموني
سان
واضع
نه
پيا
ڪري
سگهن.کاڌن جي روايتن تي نظر گهمايون ته اتي ديسي اٽي جون مانيون، بهه ،
گوشت
جي
ڀاڄين
کي
مختلف
قسمن
۾
تقسيم
ڪري
مکڻ
،
کير،
لسي
۽
دهي
سان
پيش
ڪيو
وڃي
ٿو.انهي سان گڏوگڏ سڄي سنڌ مان ايندڙ تازين سبزين کي به لذيذ طريقي سان رڌي پيش ڪيو وڃي ٿو.جيڪڏهن هوٽل جي عمارت جي ڳالهه ڪجي ته اها چئني طرفن کان خوبصورت ۽
دلڪش
منظرن
جو
ڏيک
ڏيندي ٻن منزلن تي اڏيل آهي.جنهن تي به اجرڪ سميت مختلف ٽائلن جي چٽڪاري ٿيل آهي.ڀرپاسي جي آب و هوا تي غور و فڪر ڪجي ته اها پرسڪون ۽
راحت
بخشيندڙ
آهي.اڪثر ڪري شام ٽاڻي جڏهن سج پنهنجا آخري پسا کڻي رهيو هوندو آهي ته اهي دلڪش نّارو ڏسڻ وٽان هوندا آهن.جڏهن ته ٿقافتي کاڌن سان گڏوگڏ اڄ جي جديد ذائقن يعني (بار بي ڪيو) سميت ٻين فوڊ جي سهولتن جو پن انتظام ٿيل آهي.
Department of Media &Communication Studies, University of Sindh
Comments
Post a Comment